Når man tænker på historie, ser man ofte tilbage på tider, som var fyldt med hårde kår, krig og undertrykkelse. 

Det passer alt sammen, men der er også dele af fortiden, der kan ses som humoristiske og på flere måder som meget menneskelige. Et sådant eksempel er historien om Phryne.

Græsk statue

Hvem var Phryne?

Phryne var en kvinde i oldtidens Grækenland. Hun var prostitueret, men alligevel var hun berømt, og hendes klienter var alle af høj status. Hun var utrolig smuk; både hendes ansigt og hendes krop er altid beskrevet sådan. 

Flere kunstnere fra dengang brugte hende som inspiration, når de afbildede Afrodite, den græske gudinde for kærlighed, frugtbarhed og skønhed. Hun var elsket, rig og kendt, men det er ikke det, som hun historisk set er mest kendt for.

Phrynes retssag

Det, man i dag kender Phryne mest for, er hendes retssag. Man er stadig ikke sikker på, hvad hun var i retten for. Nogle mener, at det handlede om utroskab, og andre mener, at det handlede om blasfemi. Én ting er sikker; det var en meget alvorlig forbrydelse. 

Hun risikerede at blive henrettet, og i hvert fald at komme i fængsel, men hun formåede at undgå begge dele med et meget simpelt forsvar; hun klædte sig af foran dommeren og hele juryen. 

Troen på guderne

Hvorfor var dette forsvar så effektivt? Det var på grund af grækernes tro på guderne. Der herskede en stærk tro om at skønhed var en gave for guderne, og hvis man var særligt smuk, var man også et godt menneske. 

Da Phryne klædte sig af, viste hun sin fulde skønhed til de, der skulle dømme hende. Siden hun var så smuk, måtte guderne elske hende, og hun måtte være et godt menneske. Hendes forsvar var, om juryen og dommeren virkelig var klar til at ødelægge noget, guderne så tydeligt holdte af? 

Græsk ruin

En interessant bid af historien 

Grundet juryen og dommerens tro, blev Phryne dømt uskyldig. Hendes skønhed sagde det hele; hun var elsket af guderne, og hun var derfor et godt menneske. Det er en interessant bid af historie, der fortæller om religion, logik og et kreativt forsvar.