Gin er en af de mest populære alkohol, vi har i Danmark. Indenfor de sidste par årtier og særligt de sidste 10 år har den gjort et voldsomt indtog i vores alkoholkultur. 

Alle fester, alle festivaler, alle fejringer med alkohol vil du kunne opsnuse en gin. 

Ofte er det den distinkte enebær-smag, som gin har, gin-drikkerene nyder. Dog er det ofte også det faktum, at gin kan anskaffes utrolig billigt og blandes til en Gin & Tonic, uden at kvaliteten er helt i bund.

Faktisk er disse to kvalitet også bærende i historien om gin. Gin-produktionen startede i Holland og forsatte grundet den unikke smag. Herefter tog den til Englands underklasse grundet den billige pris. 

telefonboks

Ingen pyramider eller mumier

I grunden har vi ikke kunne opsnuse mange alkoholiske drikke fra Nordafrika og Mellemøsten – og hvorfor mon. Alkoholkulturen har sjældent noget med den muslimske kultur at gøre, som er den bærende i nutidens Ægypten. 

Heller ikke i det gamle Ægypten med dets pyramider og mumier, forbindes en særlig alkohol. I grunden er mange af de velkendte alkoholer, vi kender i Europa, ikke særlig eksotiske. Til trods for at f.eks. materialerne til produktionen af f.eks. rom er meget eksotisk. 

Gin er her ingen undtagelse. For os danskere kunne den næsten ikke være mindre eksotisk. Den stammer nemlig fra vores sydvestlige baghave, Holland. I 1600tallet blev der i Holland produceret en alkohol kaldet genever, som blev populær særligt i borgerskabet. 

På daværende tidspunkt var det en smule svært at udbrede gin til udenlandske interessenter. Så I flere årtier forblev gin mere eller mindre i Holland, hvor den blev drukket rent. 

Er du ikke til ren gin som de gamle hollændere, så find ud af, hvad kan man blande gin op med?

Billig alkohol til underklassens

Under trediveårskrigen blev englænderne nu bekendte med denne nye alkohol, gin. De valgte derfor efter den lange krig at forsøge sig med en produktion af alkoholen. 

Denne produktion fandt briterne frem til kunne foregå utrolig billigt, hvorfor prisen på gin blev meget lav. Og hvem drikker billig alkohol, når de ønsker sig en billig brandet? 

Det gør dem, der ikke har råd til den dyre alkohol selvfølgelig. Gin blev derfor særligt populær blandt underklassen. Populariteten kan faktisk anskues i dag, hvis du tager et kig på din gin flaske. 

De store gin-producenter har ofte navn efter britiske byer eller steder i England. 

Gin

Fin drink eller billig brandert

Formentlig blev den populære drink Gin & Tonic også opfundet i England. I hvert fald blev den meget populær som middel mod malariamyggen.

I dag virker den ikke som middel mod myggen, medmindre du drikker usandsynlig store mængder af den skønne drink. I stedet fungerer gin som en alkohol, du kan få i fine og formelle omgivelser eller bare til at opnå en billig brandert.