Når man hører ordene ”kvindelig farao”, tænker man nok først og fremmest på Cleopatra. Men Cleopatra var langt fra den første kvindelige hersker over det gamle Egypten. En anden farao, der slet ikke er lige så kendt, er den kvindelige farao Hatshepsut.

De egyptiske pyramider

Hvem var Hatshepsut?

Hatshepsut var datter af farao Tuthmosis I og hans dronning. Faraoen døde, inden hans dronning havde født en søn, så en af faraoens andre koners søn fik rollen som hersker. 

I kongefamilien giftede man sig normalt med et andet medlem af kongefamilien, så Hatshepsut blev gift med sin halvbror. 

Han døde inden de fik en søn, så endnu engang blev en søn af halvbrorens andre koner farao. Da den søn stadig var en baby, fik Hatshepsut lov til at sidde på magten, indtil han kunne tage over. Hatshepsut var en meget dygtig farao, og hendes regeringstid var fredfyldt og frodig. 

Hvornår blev hun opdaget?

Hatshepsut blev først opdaget af arkæologer i starten af 1900-tallet, hvilket er ret sent sammenlignet med mange af de andre faraoer. 

Faraoerne gik meget op i at fortælle deres personlige historie, fordi der herskede en tro om, at det ville garantere dem evigt liv. Ikke et evigt liv på Jorden, men et evigt liv for deres ånd efter deres død. 

Deres ånd ville leve videre, så længe de var husket, og så længe der var dele af ens historie tilbage i de levendes verden. Så det var meget mærkeligt, at man ikke havde set særlig meget om Hatshepsut.

Egyptiske tegn

Hvorfor blev hun opdaget så sent?

Man fandt Hatshepsut så sent, fordi alle fortællinger om hendes eksistens var blevet ødelagt. Hun herskede som sagt indtil den nye farao var gammel nok til at herske selv, og det var den farao, Thuthmosis III, der ødelagde mindet om hende. 

I stedet blev hendes monumenter erstattet af monumenter om Thuthmosis II, Hatshepsuts halvbror og ægtemand, samt den nuværende faraos far. 

Derudover blev det ikke nemmere af, at Hatshepsut skiftede navn under hendes regeringstid, og at hun nogle gange blev afbilledet som mand. Man ved endnu ikke helt hvorfor, og der er stadig meget om Hatshepsut, som er ukendt.