Du har garanteret hørt historien om den Trojanske Hest. Det er en gammel historie fra oldtidens Grækenland, der stadig fortælles videre i dag. Den bruges ofte med et budskab om ikke at stole på fjender, men måske er budskabet faktisk noget andet.

Statue af Apollo

Den forkerte fortælling

Den version af historien, vi oftest hører her i Danmark, er ikke så langt fra den originale fortælling. I den version vi kender, foregår historien lige efter den trojanske krig. Grækerne har tabt krigen, og de vil til at begive sig hjemad. 

De efterlader en stor hest bygget af træ, som trojanerne ser som en afskedsgave til dem. De tager den inden for byens murer for at fejre deres sejr med en masse god vin. 

Men den store hest af træ er hul, og indeni er der læssevis af grækere. De trænger ud af hesten, åbner porten for resten af hæren, og de bekæmper nemt deres fulde fjender; byen bliver brændt ned. Det er denne historie, de fleste hører som barn.

Den rigtige legende

Den version af historien er heller ikke helt forkert, men den er heller ikke helt rigtig. I virkeligheden var hesten slet ikke en gave til trojanerne; det var en gave til gudinden Athena, som skulle sikre dem en sikker rejse hjem. 

Trojanerne var godt klar over, at hesten ikke var til dem, og alligevel tog de den som sejrstrofæ. Det var ikke fordi trojanerne var naive nok til at modtage en gave fra deres fjender, at trojanerne til sidst led; det var fordi de var for stolte. 

Statue af Athena

En gave til guderne

Legenden vil selvfølgelig altid variere lidt alt efter fortælleren, men det er ret sikkert, at trojanerne ikke så hesten som en gave. Selv som et stjålent trofæ var nogle af trojanerne stadig mistænksomme, men med flertallet imod sig, blev hesten budt indenfor, og dermed også grækerne.