Internettet er fuldt af spændende information. Er du for eksempel interesseret i historie eller arkæologi, er internettet derfor det oplagte sted at lære nyt, læse rapporter og gå på jagt i gamle databaser. Det du får ud af din søgning på internettet, afhænger dog i stort omfang af, hvor god du er til at bruge computeren.

 

Det kan med andre ord i allerhøjeste grad betale sig at sætte sig en smule ind i IT og software, før du for alvor begynder den dybdegående research. Det kan dog være svært helt at sætte ord på, hvilken viden, der er vigtig. Derfor er det bedste, du kan gøre for dig selv nok at sætte dig foran computeren og begynde. Du vil hurtigt sidde med en masse spørgsmål, som heldigvis ofte vil kunne besvares med en enkel søgning, mens andet bare handler om intuition og vane.

Tilgå internettet med den bedste browser

Heldigvis er det en del nemmere at sætte ord på det, du kan og bør lære, når det kommer til delen om software. Software er, kort fortalt, alt det, du ikke kan røre ved på din computer. Det vil altså blandt andet sige alle de programmer, du kan installere og bruge, og jo bedre kendskab du har til mulig software, jo bedre muligheder har du for at udføre god research online.

 

Det første stykke software, du bør kende til, før du begynder din research, er selvfølgelig browsers. Browsers er din måde at tilgå internettet, og kendte eksempler på disse kunne Edge, Chrome og Firefox. Alle har de et forskelligt udseende såvel som forskellig infrastruktur. Når det kommer til ydelse og hastighed, er der ikke bemærkelsesværdige forskelle på de tre ovenfornævnte, så lad gerne dit valg diktere af, hvilket udseende, du finder mest intuitivt. Særligt på Crome er det dog også værd at bemærke, hvordan det er muligt at personliggøre sin egen browser med såkaldte udvidelser. Det vil altså sige, at du kan få en udvidelse, der gør det nemmere at oversætte engelske sider, eller som forbedrer layoutet på sider, du frekventerer. Du kan sågar få udvidelser, der kan gemme interessante hjemmesider i din egen database.

Noter og nyheder

Det handler dog ikke kun om browsere, når du skal researche online. De mange sider skal jo også gerne blive til egentlig viden. For at kunne omsætte information til viden, kan du med fordel downloade et stykke software, der kan hjælpe dig med dine noter. Det er det gratis tekstprogram obsidian et godt eksempel på. Obsidian lader dig med lynets hast oprette tekstdokumenter, men derudover er det også pærelet at hægte dokumenter sammen og søge i dem for derved at se de større sammenhænge.

Sidst men ikke mindst er et såkaldt RSS feed også et uundværligt stykke software, hvis du gerne vil følge med i det nyeste, der sker inden for dit interesse område. Et RSS feed gør det nemlig muligt at samle alle nye indlæg på sociale medier, blogs og hjemmesider et enkelt sted, så du kan kuratere dit eget nyhedsbrev. Med de stykker software er du godt på vej til at blive klogere.